Föreläsare

”Charlotte är en föreläsare som man lyssnar till, man stannar upp och låter sig guidas genom hennes resa i livet med neurologiska sjukdomar. Får ta del av både med och motgångar, skratt och gråt men också se hennes kraft att fortsätta leva och hur hon inte bara tillåtit sig att artigt och vänligt följa med på den nya vägen.
Här får man se och höra hur hon tagit emot de möjligheter som öppnat sig och vilket rikt liv hon har idag utan att oroa sig för mycket vad morgondagen har att erbjuda.
Hur Charlotte hittat Kraften att leva – sitt liv både i vardagen, i yrkeslivet och i livet i stort.”

Charlottes föreläsningar handlar om:

  • Min resa med Parkinson – allt syns inte utanpå.
  • Behåll kraften i vardagen och på arbetet
  • Integration- att lära och förstå
  • Att vara anhörig och själv bli sjuk – hur det är att stå på båda sidor.

 

Charlotte föreläser både för privatpersoner, företag, föreningar mm

Föreläsningar

Min resa med Parkinson - allt syns inte utanpå

Att sätta sig själv i första rummet och skapa sina egna livsstrategier. Det blev så mycket viktigare för mig när jag fick diagnosen Parkinson, som kvinna 42 år gammal.

Att få en ”gubbsjukdom” och få medicin och känna sig frisk, till att möta anhöriga, vänner och arbetskamrater som tyckte synd om mig. – Det syns ju inget på dig.

Jag bestämde mig redan från början att acceptera att nu är det så här det är och göra det bästa av situationen.

Följ med på min resa med Parkinson från första symtom till hur det är idag. Hitta Kraften att leva genom min personliga och inspirerande berättelse. Samt få kunskap och verktyg som stärker dig som enskild individ men även för anhöriga, vänner, arbetskamrater och andra som kommer i kontakt med oss med kroniska diagnoser.

Våga möta den nya vägen i livet.

Behåll kraften i vardagen och på arbetet

Vem är chefen i ditt liv? I mitt liv är det jag själv vilket blev väldigt tydligt när jag fick diagnosen Parkinson, 42 år gammal, kvinna mitt i livet med man och tonårsbarn.

Hur har jag tagit ansvar över mitt liv i vardagen och i arbetslivet, samt vilket bemötande har jag fått från familj, vänner, arbetskamrater med flera för att orka.
Har insett att det finns så mycket som man lägger negativ energi på när man drabbas av något man inte har bett om istället för att se vad kan jag göra just nu.

Kanske måste man byta arbetsuppgifter när man drabbas av en kronisk diagnos eller om det blir en omorganisation på arbetet. Vilket stöd kan då chefen ge, hur ska man själv orka och vad säger arbetskamraterna? Att komma och berätta min personliga historia med uppsägningar och olika arbetsgivare under tiden efter jag fått min diagnos ger inspiration och motivation. Och hur jag tagit mig vidare genom den tiden och hur jag i dag har Kraften att leva – mitt liv.

Integration - att lära och förstå

Att komma till ett nytt land är inte alltid så lätt. Att först inte veta om man får stanna eller inte. När man sedan fått uppehållstillstånd händer allt på en gång, samt så längtar man till att få börja arbeta.

Men vad händer om man fått ett arbete man längtat efter och något sker, till exempel att man får en kronisk diagnos? Som chef och arbetskamrat är det viktigt att veta att det skiljer sig åt i alla kulturer om vad som händer om man får en kronisk diagnos. För som ny i Sverige är det inte alltid så lätt att förstå hur det fungerar här och missförstånd kan skapa irritation.

Men med min erfarenhet av att ha arbetat med nyanlända och själv ha en kronisk diagnos få inspirera och motivera till varför man inte alltid förstår varandra och vad man kan göra för att på enkla sätt förstå varandra. Samt att när vi lär ut saker inte bara säga nej utan att förklara varför.

Citat från en deltagare som varit i Sverige i 4 år. Aha nu förstår jag!


Att vara anhörig och själv bli sjuk - hur det är att stå på båda sidor

Vad gör ni om ni får reda på att en vän eller arbetskamrats anhörig drabbats av något till exempel en kronisk diagnos som får den ni känner att må dålig? Vilket stöd skulle ni kunna ge i vardagen och på arbetet? Men det kan ju också vara en oro för att ha drabbats av något tex en kronisk diagnos som gör att någon inte mår bra. Med min erfarenhet så ger jag de olika perspektiven på att först vara anhörig och sedan själv bli sjuk.

För man behöver stöd i alla situationer när man inte mår bra. Vad har jag gjort som gjort skillnad för andra? Och vad kan ni göra för att göra skillnad?

Referenser

Vårträffen

Några kommentarer som kom på Facebook efter Vårträffen som jag anordnade:

Precis varit på vår-träff för oss parkinsonsjuka & våra anhöriga. Tack Charlotte Elgh för en superfin dag & föreläsning ❤ /Alva

Tack Charlotte Elgh för en fin föreläsning idag, om din resa med Parkinson❤. Även om jag hört det mesta förut😉 så var det speciellt att få höra det såhär… och i vackra lokaler i Billdals kyrka😊 // Åsa

Vilken härlig vårdag vi fick igår. Börja med god fika med live musik, sedan gjorde Charlotte Elgh en berättelse om sin resa med Mr Parkinson. Grymt gjort. Tack till ska andra som ordnade denna vårfest. Tillsammans är vi UNIKA o starka.👍💪💕 // Pia

Föreläsning Neurodagen 28/9-2019 i Uddevalla.

Föreläsning på Neurodagen på Bohusläns museum i Uddevalla. Reflektioner från några av de ca 100 åhörarna.

Intressant, Inspirerande och tankeväckande

Du är en fantastisk föreläsare, glad, positiv och lättsam lugn.

Mycket intressant och underhållande föreläsning, avslappnad och väldigt bra genomfört.

Lions Uddevalla

Hej Charlotte!

Vi vill från Lions Club i Uddevalla tacka dig för en mycket intressant föreläsning om Parkinsons sjukdom. Du berättade om din sjukdom från dina egna upplevelser med stort engagemang. Hoppas du kan sprida ditt budskap vidare. Tack än en gång.

Varma Lionshälsningar
Marlene Åkerström
President, Lions Club Uddevalla